fbpx

Ingenting i veien for at Vinterfortet kan bli bra Hollywood-film

Radio Rjukan15. april 201713min
vinterfortet_be93

Michael Bay, som ikke bare er Hollywoods mest innbringende regissør, er også en av de som produserer flest filmer (dvs. stiller med kapitalen) kjøpte disse rettighetene for fire år siden da under arbeidsnavnet Sabotage. Siden da har Bay også hatt en film i preproduksjon med det navnet, Sabotage.
""Bay visste allerede da at det Bascomb holder på med, er kvalitet, og at Tungtvannssabotasjene, alle fire, er godt stoff til spennende film.

Og det er det boka Vinterfortet handler om. Hele historien rundt de fire tungtvannssabotasjene som skulle hindre Hitler-Tyskland å få tak på produksjon av en atombombe. 
Som følge av koblingen til action-regissøren Michael Bay kan Neal Bascomb's Vinterfortet bli mistenkt for å være en litt lettvint og amerikansk utgave av tungtvannshistorien, men det viser seg noe annerledes.

Neal Bascomb er journalist, og har tidligere jobbet med internasjonale forhold som sitt spesialfelt. Det er også derfra hans interesse for Tungtvannssabotasjene har oppstått. Nå er Bascomb forfatter på heltid, og før han skrev Sabotage og The Winter Fortress fikk han priser for bøkene Hunting Eichmann og The Perfect Mile, og har også fått utgitt Rødt Mytteri, om mytteriet på slagskipet Potemkin som innledet den russiske revolusjon.

Vinterfortet er ingen lettvint roman av en historiefortelling. 
Etter å ha lest det meste som finnes om tungtvannssabotasjene er dette en meget etterrettelig og spennende skrevet historisk gjengivelse.

I sitt arbeid med Vinterfortet har Bascomb gått grundig til verks, og han har også vært på Rjukan for å finne ut mer. Han har gått grundig til verks, og benyttet seg av alt mulig av tilgjengelige kilder. Ikke bare Norsk Hjemmefrontmuseum og Norsk industriarbeidermuseum, men også gått grundig igjennom hav som finnes av bøker, dagbøker og brev fra de involverte. 

Bascomb forteller i detalj på en svært spennende måte om alle de involverte, og hva de gjennomgikk. Han tar internasjonal vinkling, og hopper fra England, til Tyskland og USA, og selvfølgelig svært mye i Norge.
""Vi får både en usentimental bakgrunn for vurderingene bak hver sabotasje, og mest interessant for oss som har et norsk blikk på det, så får vi vite mer om den tragiske glideflysabotasjen Operasjon Freshman. 

Bascombs nøyaktighet og etterrettelighet er så høy, at det er umulig å finne en eneste overdrivelse her, og i tillegg får du en svært omfattende kildeliste bakerst i boka.
Ivar Dyb Kraglund fra Norsk Hjemmefrontmuseum har da også skrevet et forord som går god for boka og Bascombs metoder.

Dette er altså ingen "røverroman", og svært anbefalt lesning for alle som vil ha et totalt overblikk over det vi på Rjukan liker å kalle noen av verdenskrigens definerende hendelser.
Vi får kalde facts skrevet på en engasjerende måte, med driv som i en thriller, og med en troverdighet som du føler går inn i sjelen, fra flere synsvinkler, noe har turnerer med den største selvfølgelighet.
Selv om dette er noe man kjenner godt fra før, er det spennende. En page-turner av de sjeldne, og egentlig et must for alle som gleder seg til Michael Bays film, eller til utgravingene på Vemork til sommeren.

Boka er dedikert med "Til dem som våger å ta kampen", er i norsk utgave utgitt på Bazar forlag, og er på 336 sider pluss med 64 sider med referanser og kilder i tillegg. Boka er det som må være den mest komplette fortellingen om Rjukans største "claim to fame" hittil.

Boka er svært anbefalt lesning, og Libris Rjukan bør oppleve at de må re-bestille denne noen ganger. Årets lektyre for de interesserte!

Se video med Bascomb her:

Og selv om Bascomb er imponert over sabotasjeaksjonene, og da spesielt de utført av nordmennene, klarer han å ha en kjølig distanse til det i det når han skriver. Overdrivelser vi kan ta ham på finner vi ikke men at han er imponert, finner vi på facebook-siden hans.

Neil Bascomb skriver:
"What was WWII's greatest act of of sabotage? Read the opening chapter of my new critically acclaimed history to learn the answer now!
— "In a staggered line, the nine saboteurs cut across the mountain slope in Nazi-occupied Norway, February 27, 1943. Instinct, more than the dim light of the moon, guided the young men. They threaded through the stands of pine and traversed down the sharp, uneven terrain, much of it pocked with empty hollows and thick drifts of snow. Dressed in white camouflage suits over their British Army uniforms, the men looked like phantoms haunting the woods. They moved as quietly as ghosts, the silence broken only by the swoosh of their skis and the occasional ""slap of a pole against an unseen branch. The warm, steady wind that blew through the Vestfjord Valley dampered even these sounds. It was the same wind that would eventually, they hoped, blow their tracks away.

Finally the forest cleared. The men came onto the road that ran across the northern side of Vestfjord Valley. Directly south, an eagle’s swoop over the precipitous gorge, stood Vemork, their target.
Despite the distance across the gorge and the wind singing in their ears, the commandos could hear the low hum of the hydroelectric plant. The power station and eight-story hydrogen plant in front of it were perched on a ledge overhanging the gorge. From there it was a six-hundred-foot drop to the Måna River, which snaked through the valley below. It was a valley so deep, the sun rarely reached its base.

They had seen their country invaded by the Germans, their friends killed and humiliated, their families starved, their rights curtailed. They were there for Norway, for the freedom of its lands and people from Nazi rule.
Their moment now at hand, the saboteurs refastened their skis and started down the road through the darkness."
Les hele her

Linker:
Neal Bascomb skriver om Verdens viktigste sabotasjeaksjon
Neal Bascombs nettside 
Neal Bascoms facebookside

Relateerte nyheter og tidligere tungtvannsfilmsaker på Radio Rjukan:
Planlegger ny tungtvannsfilm i Hollywood (11/10-2013)
Danny Boyle også med tungtvannsserie​ (12/10-2013)
Norske toppskuespillere til tungtvannsserie​ (14/10-2013)
Regissør Bay mistet regien​ (7/1-2014)
Filminnspillingen i gang på Adminiet (9/1-2014)
Klart for TV-premiere på Kampen om tungtvannet (8/1-2015)
Tungtvannsserien på DVD 16. mars (4/2-2015)
Japan-TV filmet atombombemarkering (17/2-2015)
Kronprinsen og Rønneberg likte TV-serien (26/2-2015)
Tungtvannserien borte fra nett 8. mars (27/2-2015)
Kampen om tungtvannet vant pris (11/(5-2015)
USA og Sverige ser tungtvannsserien (8/2-2016)
Tungtvannssabotasjen med amerikansk synsvinkel i ny bokoversettelse (22/3-2017)

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia